Resmi tarih henüz açıklanmamış olmakla birlikte Haziran ayında yapılması beklenen seçimin Nisan ya da Mayıs ayına alınma ihtimali var.

Gedik Yatırım ‘2015 Yılına Bakış Strateji Raporu’ yayımladı. Raporda Haziran ayında yapılması beklenen seçimlere ve borsaya etkilerine değinildi.

İşte Gedik Yatırım’ın Seçimler ve Borsa analizi…

Seçimlerden önce aday belirleme süreci hareketlilik getirebilir (Yeni hükümetin ekonomi mentalitesi çözülmeye çalışılacak)

Seçimler öncesi ve sonrasında piyasalar belirsizlik ve beklenti fiyatlaması yapıyor.

Sonucu tahmin edilen seçimler genelde önceden fiyatlanıyor.

Seçimler sonrası en önemli beklenti ekonomi kabinesinin ve ekonomik programın açıklanması…

21 Ekim 1991

Belirsizlik Dönemi: Haziran ayında seçim kararı alınmasıyla birlikte 20 Ekim’deki seçimin sonucu görülene kadar borsada geri çekilme yaşandı.

Belirsizliğin Ortadan Kalkması: Seçim sonuçlarından Doğru Yol Partisi’nin hükümeti kuracağı anlaşılınca hızlı bir yükseliş başladı.

Beklentinin Sonlanması: Bu yükseliş 17 Ocak 1992’de ekonomik program açıklanana kadar devam etti.

24 Aralık 1995

Belirsizlik Dönemi: Seçim kararı alındıktan sonra borsa hızla geri çekilmeye başladı. Seçimlerden parçalı bir yapı çıkması satışların seçimden sonra da devam etmesine neden oldu.

Belirsizliğin Ortadan Kalkması: Refah Partisi ile Doğru Yol Partisi’nin hükümeti kuracağının anlaşılması ile hızlı bir yükseliş başladı.

Beklentinin Sonlanması: Hükümetin kurulması ile birlikte yükseliş sonladı. 1999 seçimlerine kadar kurulan koalisyon hükümetleri nedeniyle dalgalı bir dönem geçirildi. Bu dönemde nominal olarak yükseliş olsa da bu yükselişin yüksek enflasyon etkisiyle yaşandığını göz önünde bulundurmak gerekiyor.

19 Nisan 1999

Belirsizlik Dönemi: 28 Şubat 1997 sonrası artan siyasi gerginlik ve kurulan koalisyonlar dönemi. 30 Haziran 1997-11 Ocak 1999 tarihleri arasındaki azınlık hükümeti ve Türkbank krizi

Belirsizliğin Ortadan Kalkması: Seçimlere yaklaşırken Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesiyle Türkiye’yi seçime götüren hükümetin (DSP) seçimlerden sonra hükümeti kuracağı beklentisinin kuvvetlenmesi. (Seçimlerden önce borsaya gelen güçlü alımlar)

Beklentinin Sonlanması: Hükümetin kurulması ile borsada yatay döneme geçilmesi. 1999 sonlarında IMF anlaşmaları beklentisi ile başlayan yeni ralli dönemi.

4 Kasım 2002

Belirsizlik Dönemi: Seçim öncesindeki son hükümette Başbakan’ın hastalığı, hükümetin devamının sorgulanması ve Anayasa Krizi seçim öncesi borsada zayıf seyrin devamı

Belirsizliğin Ortadan Kalkması: Seçimden Ak Parti’nin tek parti hükümeti kuracak güçte çıkması ve kurulan hükümetle IMF programının devam ettireceğinin anlaşılması ile borsada coşkulu dönem. Gelişmekte olan ülkelere yoğun sermaye akışı.

22 Temmuz 2007

Düşük Belirsizlik Dönemi: Seçim öncesi yoğun sermaye akışının devamı, iktidarın devam edeceğine olan güven ile belirsizliğin düşük olması (Borsaya seçimden önce gelen güçlü alımlar)

Beklentinin Sonlanması: Hükümetin kurulmasının ardından yatay seyir ve ardından 2008 krizi ile gelen satışlar.

12 Haziran 2011

Düşük Belirsizlik Dönemi: Seçim öncesi tahmin edilen sonuçlar, gelişmekte olan ülkelere sermaye akışının devam etmesi, seçim öncesi oluşan olumlu hava

Beklentinin Sonlanması: Seçim sonrası daha yatay görünüm. Küresel piyasalara entegre yapı.

Sonuç

  • -Mevcut anketler seçim sonrası siyasi görünümün değişmeyeceğini işaret ediyor.
  • – Aday belirleme süreci ve seçim öncesi ortaya çıkabilecek alternatifler volatilite yaratabilir.
  • – Mevcut beklentileri değiştirebilecek her türlü veri ve bilgi seçim öncesi fiyatlama davranışlarını değiştirebilir.
  • – Seçim öncesi yükselişlerin devam etmesi, seçim sonrası başlaması beklenen Fed faiz artış süreci endişesiyle, seçimin ardından kar realizasyonlarını getirebilir.

0