Türkiye’nin büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından hükümetten açıklamalar peş peşe geldi.
Büyüme rakamlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisi geçtiğimiz yıl yüzde 2,9 büyüdüğünü belirtti.
Büyüme rakamlarını birçok isim değerlendirdi. 2016 Türkiye büyüme rakamları açıklandıktan sonra bakanların yorumları da geldi. İşte 2016 Türkiye büyüme sonuçlarının değerlendirmeleri…
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye ekonomisinin şaşırtmaya devam edeceğini belirterek, “2017 büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edilecek. 2017’de yüzde 4’ün üzerinde büyüyeceğiz. Üçüncü çeyrekteki daralmayı ve büyüme beklentilerinin zayıflamasını gerekçe göstererek Türkiye’nin notunu düşüren kredi derecelendirme kuruluşlarının, son çeyrek güçlü büyüme rakamı karşısında ne yapacaklarını, nasıl bir karar alacaklarını gerçekten merak ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye’nin büyümesi ve kalkınması için, hedeflerine ulaşması için sanayimizin hem nicelik, hem de nitelik olarak büyümesi ve gelişmesi büyük önem taşıyor. İnşallah bu büyüme aynı şekilde, hatta artarak devam edecek. Türkiye, son çeyrekte yüzde 3 buçuk, 2016’nın tamamında ise yüzde 2 nokta 9 oranında büyüdü. Ekonomik güven endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre tam yüzde 5 oranında arttı. Ancak geçtiğimiz yıl yaşananları bir hatırlarsak, Türkiye ekonomisinin aslında muazzam bir başarıya imza attığını da görebiliriz” açıklamalarında bulundu.
http://www.canliborsa.site/haber/abdli-finans-devleri-piyasalari-ucuracak-turkiye-kararini-acikladilar
Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Bu, Türkiye ekonomisinin temellerinin kuvvetli olduğunun ve dinamik büyüme yapısını sürdürdüğünün göstergesidir. 2017 yılında da büyümenin hızlanmasını destekleyecektir. 2017 yılı ilk çeyreğinde hem üretim hem de tüketim kanalından gelen öncü göstergeler ekonomiye ilişkin olumlu sinyaller vermektedir. Bu, Türkiye ekonomisinin temellerinin kuvvetli olduğunun ve dinamik büyüme yapısını sürdürdüğünün göstergesidir” dedi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Şoklara rağmen Türkiye ekonomisi büyümeye devam etmiştir.2002 yılı GSYH seviyesini 100 kabul edersek, 2016 yılında reel GSYH 214,6 seviyesine yükselmiş, yani 2,1 katına çıkmıştır. 2016 yılı hem küresel hem de yurt içi konjonktürün ekonomimizi zorladığı bir yıl olmuştur. 2016 yılı son çeyreğinde ekonomimizde yaşanan canlanmanın, 2017 yılı genelinde de devam etmesini bekliyoruz. Özellikle 17 Nisan’dan itibaren belirsizlik azalacak, başlattığımız yatırım, ihracat ve istihdam seferberliği ekonomiye ivme kazandıracaktır” açıklamalarında bulundu.
1