Vestel Elektronik’in ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde zarar açıklamasıyla şirket hisseleri değer kaybediyor.
Vestel Elektronik ilk çeyrekte 74 milyon TL zarar açıkladı. Şirket geçen yılın aynı döneminde 48,8 milyon TL net kar açıklamıştı. Şirketin hayalkırıklığı yaratan ilk çeyrek bilançosunun etkisiyle şirket hisseleri yüzde 3,5 oranında değer kaybediyor.
Şirketin birinci çeyrekte net satış gelirleri yıllık bazda yüzde 7 artarak 1,8 milyar TL’ye ulaşırken (çeyreksel bazda %21 düşüş), adet bazında yüzde 12 azaldı.
Yurtiçi satış gelirleri TL bazında yüzde 47’lik artışla 707 milyon TL’ye yükselirken, ihracat gelirleri yıllık bazda yüzde 7’lik daralmayla 1,2 milyar TL’ye geriledi.
İş Yatırım’ın değerlendirmesinde, net karın VAFÖK’teki %2 düşüşten ve artan kur farkı giderleriden olumsuz etkilendiği kaydedildi.
Değerlendirmede, ”Vestel 1Ç15’te %7 yıllık artışla 1,8 milyar TL satış geliri elde etti. Satış büyümesi geçen yılki Dünya Futbol Şampiyonası öncesi kuvvetli seyreden TV satışlarının yüksek baz etkisi ve zayıf Euro sebebiyle sınırlı kaldı. Şirket €/$ hedgeleri, düşen hammadde fiyatları ve iyileşen ürün miksinin marjlarda daha fazla daralma yaşanmasını önlediğini belirtti. İkinci çeyrekte şirket TV ve elektronik segmentinde birinci çeyreğe parallel ancak ikinci çeyrekte mevsimsellik ve artan ihracat siparişleri nedeniyle daha güçlü bir talep ortamı bekliyor” denildi.
”HİSSE FİYATINI NEGATİF ETKİLEYECEK”
Anadolu Yatırım’ın değerlendirmesinde ise şu görüşlere yer verildi: ”Artan maliyet baskısının yanında zayıf kalan ciro performansı ve ticari faaliyetlerden kaynaklı
kur farkı giderleri, operasyonel kârlılıkta kötüleşmeye ve yılın ilk çeyreğinin zararla sonuçlanmasına yol açmıştır.
Geçen yılın yüksek baz etkisi, TL’deki değer kaybı ve tüketici güvenindeki zayıf seyir iç piyasada, EUR/USD paritesindeki değer kaybı da dış piyasadaki satış adetleri üzerinde aşağı yönlü baskı yaratmıştır.
Zayıf ciro performansı ve artan giderler, operasyonel kârlılıkta kötüleşmeyi beraberinde getirmiştir. Şirketin 1Ç15 dönemi FVÖK rakamı yıllık bazda %9’luk daralmayla 126 mn TL’ye gerilerken, FVÖK marjı da %8,1’den %7’ye inmiştir. Aynı dönemde FAVÖK yıllık bazda %2’lik düşüşle 198 mn TL’ye gerilerken, FAVÖK marjı da %11,9’dan %11’e düşmüştür.
Şirket, 1Ç15 döneminde ticari işlemlerden kaynaklı net 168 mn TL kur farkı gideri yazmıştır (1Ç14’de 21 mn TL zarar). Söz konusu gider artışı, net zararın bir diğer nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.
Şirketin 1Ç15’de net finansman gideri ise geçen yılın aynı dönemine göre fazla değişim göstermeyerek 43 mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir. (1Ç14’de 44 mn TL net finansman gideri kaydetmiştir).
Kötü gelen ve zararla sonuçlanan 1Ç15 sonuçlarının, hisse fiyatını negatif yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. VESTL hisseleri, son bir yılda BIST-100 endeksinin %170 üzerinde performans göstermiştir.”
0