Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, “İslami mortgage`ı geliştirme üzerinde çalışmamız var” dedi.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, İslam Kalkınma Bankasının Özel Sektör Kurumu (ICD) ile Türkiye’de ‘İslami mortgage’ı geliştirme üzerinde çalışmalarının olduğunu ve ICD ile çerçeve anlaşması imzaladıklarını söyledi.

Mehmet Bostan, basın mensupları ile sohbet toplantısında bir araya geldi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı döneminde varlık fonunun mevzuat altyapısı, vizyonu, kurgusu üzerinde kuruluş çalışmaları yaptıklarını anlatan Bostan, bu konuda dünyanın önde gelen fon kuruluşları, yatırım bankaları ile yakın çalışmada bulunduklarını ifade etti.

TVF’nin Türkiye’nin geleceği için önemli rol oynayacağını söyleyen Bostan, dünya piyasalarında “sovereign wealth fund”, Türkiye’de de varlık fonu adıyla yer alan bu iktisadi aracın dünyanın bütün büyük ekonomilerinde devletler tarafından ellerinde bulunan varlıkların kontrolü, yönetimi ve geliştirilmesi için çeşitli yatırım stratejileri oluşturmak amacıyla kurulduğunu belirtti.

‘FONUN PİYASA DEĞERİ 40 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE’

Fonu halka açacak mısınız?” sorusu üzerine Bostan, “Bu yapılabilecek işlerden bir tanesi ama buna daha var. Daha çalışmamız lazım. Teorik olarak bu mümkün. Aşağı yukarı 40 milyar dolarlık bir varlıktan bahsediyoruz. Bunun yüzde 10-20’si bile büyük bir tutardır. Dolayısıyla içindeki varlıklara baktığımızda her türden yatırımcının ilgi duyacağı ve ‘ben de burada olayım, paramı yatırayım’ diyebileceği bir yatırım olacak.” ifadelerini kullandı.

Bostan, fon bünyesindeki varlıklarla ilgili bir takım incelemeler yapıldığını, bunlarla ilgili teşhis süreci yaşanacağını, önümüzdeki 1-2 yılın bu teşhis süreciyle geçirileceğini ve TVF’nin dinamik portföy yönetimi yapan bir yer olacağını söyledi.

`islami mortgage geliyor`Fonun aktif büyüklüğü nedir? Bir değerleme yaptırdınız mı?” sorusuna Bostan, “Biz değerleme çalışması yaptırdık. Burada 40 milyar doların üzerinde bir piyasa değeri çıktı. 200 milyar dolarlık da aktif büyüklük var. Piyasa değeri beklentimizin üzerinde çıktı.” şeklinde cevap verdi.

‘VARLIK FONU TÜRKİYE’YE GİRİŞ KAPISI OLACAK’

Dünyanın çeşitli ülke fonlarından ve varlık yönetimi şirketlerinden çalışma öneri ve teklifleri geldiğini ifade eden Bostan, “TVF’nin Türkiye’ye giriş kapısı, platformu olacağını düşünüyoruz. Bu anlamda büyük ilgi görüyoruz.” dedi.

Mehmet Bostan, danışma kurulunda isimlerin belli olmadığını belirterek, TVF’nin yönetim ilkelerinin profesyonel yönetim, şeffaflık, risk getiri beklentisinin karşılanması olduğunu söyledi.

Varlık Fonunun yönetim tarzına ilişkin de görüşlerini paylaşan Bostan, şunları kaydetti:

Dünyada üç tarz yönetim şekli var. Birincisi konulara hiç müdahil olmadan uzaktan yönetim var. Bir tane yönetim kurulu üyesi atıyorsunuz. İkincisi yakından yönetim tarzı var. Operasyonel süreçlere kadar müdahil olma söz konusu oluyor. Bu ikisi bizim için uçlarda. En ideal olanı ‘stratejik mimar’ dediğimiz yönetim tarzında hedeflerinizi veriyorsunuz, bunları süreç içerisinde takip ediyorsunuz, iletişimini sağlıyorsunuz ve sonunda bunu raporluyorsunuz. Bizim uygulayacağımız stratejik mimar tarzıdır.”

Bostan, TVF’nin şirketlerin yönetimine girip girmeyeceğine ilişkin soru üzerine, TVF’nin bir sermayedar olarak Ticaret Kanunu çerçevesinde böyle bir hakkının olduğunu ancak gündemlerinde böyle bir çalışmanın bulunmadığını söyledi.

‘İSLAMİ MORTGAGE ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ’

TVF Yönetim Kurulu Başkanı Bostan, İslam Kalkınma Bankasının Özel Sektör Kurumu (Islamic Cooperation For The Development Of Private Sector -ICD) ile bir işbirliği içerisinde olduklarını belirtti. ICD ile Türkiye’de “İslami mortgage” geliştirme üzerinde çalışmalarının bulunduğunu anlatan Bostan, “ICD ile çerçeve anlaşması imzaladık. Faizsiz bir enstrüman olacak. İlk defa İslami mortgage olacak. Bunun büyük talep göreceğini düşünüyoruz. Çalışmaları 3 ay içerisinde kuruluş aşamalarını tamamlamak istiyoruz ve 1 yıl içerisinde de faaliyete geçmeyi arzu ediyoruz. Anlaşma çerçevesinde katılım mortgage şirketi kurup ev sahibi olmak isteyenlere uzun vadeli faizsiz kredi sağlamayı planlıyoruz. Burada türev enstrümanlar da söz konusu.” dedi.

Kanun kendilerine her türlü para piyasası, sermaye piyasası işlemi yapabilme yetkisini verdiğini ancak “Piyasalarda herhangi bir işlemimiz olmadı” diyen Bostan, “Yerli otomobilde olmak ister misiniz?” sorusu üzerine “Biz Türkiye’ye katma değer kazandıracak her işte olmak isteriz.” ifadesini kullandı.

0