Çözüm sürecinin başarı ile sonuçlanması halinde Türkiye’nin notu yükselecek, borsa 120 bini görecek faizler ise yüzde 6’nın altına inecek.

Çözüm sürecinin ekonomiye etkileri’ni değerlendiren akademisyen ve uzmanlar, bu sürecin olumlu neticelenmesi durumunda ülkenin kredi notunun artırılması, istihdamda iyileşme, yatırım ve ihracatta artış gibi birçok alanda pozitif yansımalar olacağını öngördü.

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, “Bugüne kadar şiddet doğrudan doğruya kalkınmayı sınırlamıştır. Bu açıdan çözüm süreci tam anlamıyla başarıya ulaşırsa, sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayanlar için değil, bütün Türkiye toplumu için sosyo-ekonomik faydalar sağlayacak, kamu maliyesi üzerindeki yükler hafifleyecek, Türkiye’nin büyüme dinamikleri pozitif olarak etkilenecektir. Turizm, hayvancılık ve tarım bu bölgede ivme kazanarak yeni gelir ve iş alanları doğacak, işsizlik düşecek, güven artacak ve doğrudan yatırımcılar gelecektir. Ayrıca bu mesele, Türkiye’nin kredibilitesini sınırlayan en temel politik belirsizliktir. Bu belirsizliğin ortadan kaldırılması, kredi notunu yukarı yönlü ivmeleyecektir” dedi.

BÜYÜK FIRSAT

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Sadık Ünay ise, “Çözüm sürecinin ilerlemesinin asayişte getireceği bir rahatlama olacaktır. Böylece bölgeye yatırımcı ilgisi de artar. Planlanan hızlı tren hatları, lojistik taşıma hatları var. Onlarla birlikte piyasa entegrasyonu daha da ilerleyecek” diye konuştu. .

BORSA 120 BİNİ GÖRÜR, FAİZ YÜZDE 6’NIN ALTINA İNER

Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, çözüm sürecinin başarıya ulaşması halinde, Türkiye’nin ülke kredi notunun 1 veya 2 basamak yükselebileceğini, BIST 100 endeksinin 120 bin puanı görebileceğini ve faiz oranlarının yüzde 6’nın altına inebileceğini ifade etti. Kerem Alkin, Türkiye’nin doğu ve güney doğusuna kalıcı bir barış gelmesinin; bölgede uzun zamandır yatırım yapmayı düşünen tekstil, orman ürünleri, inşaat malzemesi başta olmak üzere emek yoğun teknolojiyle çalışan sektörler için büyük fırsat olacağını söyledi.

5 TRİLYON DOLARI YAKALAYACAĞIZ

İngiliz denetim kuruluşu Price Waterhouse Coopers, “ülkelerin 2030 ve 2050’de milli gelirlerine göre hangi sırada olabileceğini öngören” bir rapor yayımladı.

Rapor, Avrupa ülkelerinin düşüşte, Türkiye ekonomisinin ise yükselişte olduğunu ortaya koydu. Önce 2011 rakamlarının hatırlatıldığı raporda, Türkiye, 773 milyar dolar gelirle 17’nci sırada bulunuyor. 2030 yılında Türkiye’nin 2.1 trilyon dolar ile 15’inci , 2050 yılında ise 4.48 trilyon dolarla 12 sıraya yükseleceği tahmin ediliyor. 2011’de ilk 10’da yer alan Almanya, Fransa ve İngiltere arasından 2050 yılına gelindiğinde, sadece Almanya’nın ‘ilk on’da olmaya devam edeceği öngörülüyor. Araştırmaya göre Türkiye, 2050 yılında İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerini geride bırakacak.

0