Seçim sonuçlarından ‘tek parti’ çıkmayınca iş dünyası da endişeli bir bekleşiye girdi. İşadamları sürecin uzamaması gerektiğini belirtiyor.
Seçmenin tercihi çözümsüzlükten yana oldu. Sandıktan çıkan tablo, istikrarı sağlayabilecek bir hükümet modelinin zor olduğunu ortaya koydu.
PKK’yı meşrulaştıran HDP, CHP’nin desteğiyle yüzde 10 barajını aştı. AK Parti, birinci parti çıkmasına rağmen, HDP barajı aşıp 79 milletvekili çıkarınca, tek başına hükümet kurması için gereken 276 vekil sayısına ulaşamıyor.
Seçim sonuçlarından ‘tek parti’ çıkmayınca iş dünyası da endişeli bir bekleşiye girdi. İşadamları sürecin fazla uzamaması gerektiğini belirterek “Belirsizlik ekonomiye zarar verir” dediler.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı: Türkiye seçmeni, dört partili bir meclis oluşturma yönünde irade ortaya koymuştur. Bu, Türkiye demokrasisi açısından barış ve uzlaşma yolunda atılmış önemli bir adımdır. Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy: Vatandaşımız neyi uygun gördüyse o olmuştur. Vatandaş seçimini yapmıştır. Uyarısında bulunmuştur. Artık siyasetçilerin oturup uzlaşması lazım. Çünkü millet artık kavga istemiyoruz. Ortak bir noktada buluşulacaktır. Bu Türkiye’nin çöküşü anlamına gelmez. Rehavete kapılmak doğru olmaz. Siyasette çözüm tükenmez. Bundan sonraki sürecin barış ve huzur ortamında geçeceğini düşünüyoruz. Çok büyük kaoslar yaşanacağını düşünmek Türkiye’ye kötülük yapmak olur.
Koalisyon tek parti gibi olmuyor
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu: Henüz yorum yapmak için erken. Tabii koalisyon hükümetlerinde tek parti iktidarına göre farklılıklar oluyor. Karar alma mekanizmaları aksayabiliyor.
İstanbul Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete:
Seçim sonuçlarına saygı duymak zorundayız. Sonuçta millet AK Parti’nin ekonomi politikalarını başarılı bulduğunu bir kez daha gösterdi. AK Parti’nin aldığı oy oranını buna bağlıyorum. Bu tablodan mutlaka bir çözüm çıkar. AK Parti-MHP koalisyonu olabilir. İki partinin tabanı da bu koalisyona yakın. Piyasalarda ufak-tefek dalgalanma dışında fazla bir oynama-zıplama beklemiyorum. Çünkü sığ bir piyasa. Ama piyasalara dönük provakasyon olabilir. Hükümet işbaşında. Buna da müsaade etmez.
Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: Türkiye için iyi olur. İnşallah ülkemiz açısından hayırlı olsun diyorum.
Çözüm ekonomiden geçiyor
İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı İsmail Gülle: Gönlümüz tek parti iktidarıydı. Umarız ki yapıcı bir çözümle halledilir. Bunun için formüller var. AKP-MHP koalisyonu olasılıklar içerisinde yüksek görünüyor. Millet bunun istediyse partiler de buna saygı duymalı. Seçim bittiğine göre artık gündem ekonomi olmalı. Çünkü Türkiye’deki her sorunu çözmenin yolu ekonomiden geçiyor.
TÜMSİAD Başkanı Genel Başkanı Yaşar Doğan: Ülke olarak bir genel seçim sürecini daha geride bırakmış durumdayız. Öncelikle ortaya çıkan neticenin devletimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye’de 13 yıldan bu yana süren bir siyasi istikrar dönemi var. Seçimin sonuçları, tek bir partinin iktidarının zor olduğunu ortaya koyuyor. Bu sonuçlara göre pek çok alternatif gündemde. Türkiye’nin kalkınmasına omuz veren, huzurlu ve istikrarlı bir Türkiye’yi gaye edinmiş işadamları olarak, neticenin en pürüzsüz şekilde ülkemizin menfaatlerine devşirilmesini ve ‘büyük Türkiye’ idealini gerçekleştirecek bir siyasi iradenin devam etmesini arzuluyoruz
DKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: Seçim sonuçlarından güçlü bir koalisyon çıkmış gibi gözüküyor. Huzurlu ve istikrarlı bir Türkiye için liderlerin bu süreci iyi yönetmesini bekliyoruz.
TESK Başkanı Bendevi Palandöken: Bundan sonra sükûnetli bir şekilde ülkenin asıl gündemi olan Avrupa Birliği üyelik sürecinin devamı, demokrasinin daha köklü yerleşmesi için siyasi partilere büyük görev düşüyor. Türkiye bundan sonraki süreci iyi yöneterek büyüme hızını artırabilir ve yatırımları devam eder.
Saruhan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Ayhan Saruhan : Seçim sonuçlarından koalisyon çıkmış gibi gözüküyor. Ekonomide bir çok şeyin yapılması gereken bir dönemdeyiz. Sonuçlardan koalisyon çıkması ekonimide bir endişe yaratabilir. Bir an önce istikrarlı bir yapı kurulması gerekir yoksa ekonomik ve siyasi istikrar riske girebilir. Herkesin ders alması gereken bir sonuç gibi gözüküyor.
EYG Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik: Seçimlerden koalisyon çıktığı gözüküyor. Bu çok hoş bir durum olmadı. Çünkü Türkiye ekonomik büyümeyi ve istikrarını hep tek partiler döneminde gerçekleştirmişti. Seçimlerden tek parti iktidarı çıksaydı bu sonuç ekonomi için daha hayırlı olurdu. Milli iradeye saygı duymalıyız ve buradan ülke adına iyi bir çözüm çıkarmalıyız.
Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur: Seçin sonuçlarından istikrarın rahatsızlık göreceğini düşünüyorum. Ekonomi dünyası ortaya çıkan sonuçtan ürkecek. Bunu piyasalar pazartesi (bugün) açıldığında daha net görüp, daha sağlıklı yorum yapacağız.
Dev projeler aksar istikrar zedelenir
ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca: Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca: “Seçmenin Güney Doğu’da kimlik meselesi dışında hiçbir değere iltifat etmemiş olmasını ideolojik temelli bir örgüt yapısıyla anlamak mümkün olabilir. Yani bölge seçmeni ne ekonomiyi hesaplamış, ne diğer dengeleri düşünmüştür. Sadece kimlik meselesini önemsemiş ve kendine sunulan etnik söylemi kabullenmiştir. İktidar partisinin halen iktidar için hemen sınırın altında kalmış olması, ümitlerin onda olduğunu göstermektedir. Ama çözüm için sıkıntılı bir tablonun olması milletimiz için belirsiz satılabilen bir dönemin başladığı anlamına gelmektedir. Hangi hesaplar yapılmış olursa olsun. Sonuç itibariyle istikrarı zedeleyecek bir sonuç bizim için fevkalade düşündürücüdür. Başlayan büyük projelerin aksaması ülkemize ciddi zarar verir. Makro tabloların ahenginin bozulması toparlanması çok zor bir tahribat oluşturur. Dileğimiz odur ki, ilgililer duyarlı ve dikkatli bir hassasiyetle ortak noktalar bulunur ve onun üzerinde bir Kısım ittifaklar oluşturularak sağlıklı bir hükümet kurulur. Böylece büyük bir maliyet millete ulaşmadan önlenir.
Sürecin uzaması ekonomik kaos demek
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Bir koalisyon hükümeti kurulmalı. Artık bundan sonra siyaset değil ekonomi konuşulmalı. Zaten çok partili bir koalisyon gözükmüyor. AK Parti yanına bir partiyi alarak hükümetini kuracaktır. Karamsar bir tablo çizmek en azından şimdilik doğru değil ancak kısa sürede bir hükümet kurulamaz ve erken seçime gidilerek 6 ay bu iş uzarsa o zaman kaos olacaktır. Siyasileri taşın altına elini koyması şart.
Kargaşa ve belirsizlik ortamına girdik
İnanlar İnş.Yönetim Kurulu Başk. Serdar İnan: Bu seçim sonucunu kargaşa, belirsizlik ve istikrarın bozulması olarak özetleyebiliriz. Sıkıntılı süreçler bizi bekliyor. İktidarın koalisyon kurması demek ekonominin frene basması demek. Taraflar sağduyulu olmalı. Ekonomiye çok ciddi etkisi olmayabilir, ancak uzun vadede çözümsüzlük sıkıntı yaratabilir. Oyunu kaybetmiş partilerin oturup düşünüp kan değişimine gitmesi gerekiyor.
0