Hükümet vatandaşa kolaylık sağlamak için beyaz eşya ve mobilyada ÖTV indirimine gitti. Vatandaş indirimli almayı beklerken üreticiler zam yaptı

vatandas sokta! indirim geldi fiyatlar arttiHükümetin ekonomiyi canlandırmak için, mobilyada KDV’yi yüzde 18’den 8’e indirmesi, beyaz eşyada ise Özel Tüketim Vergisi’ni sıfırlaması ile birlikte oluşan fiyat indirimi beklentisi, yine fırsatçılara takıldı.

Merkez Bankası’nın, enflasyonun yüzde 1.02 arttığı mart ayına ilişkin Enflasyon Raporu’nda, “Vergi indirimine rağmen, mobilya ve beyaz eşya fiyatlarında artışlar gözlendi” tespiti de fırsatçılığı belgeledi.

ÖNCE İNDİR SONRA ARTIR

Şubatta mobilya ve beyaz eşyada satışları artırmak adına yapılan KDV ve ÖTV indirimi ile yüzde 7-10 arasında düşen fiyatlar, nisan bitmeden yerini zamma bıraktı. Vergi indirimlerinin ardından hareketlenen piyasayla birlikte artan talebe stoktaki ürünleriyle cevap veren imalatçılar, yeni ürünlerin fiyatını ise, ‘maliyet’ bahanesi ile yüzde 5-7 arasında artırdı. Hükümetin vergi indirimlerinin etkisiyle beyaz eşya satışları şubatta yüzde 32 artmıştı.

YENİ ÜRÜNLER ZAMLI ÇIKTI

Mobilyacılar Sitesi Modoko’nun Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik ise, “Mobilyacı depodaki stokunu eritti ve kâr etti. Ama yeni üretime girmesi gerektiğinde malzeme zamlandığı için bu durumu fiyata yansıttı” dedi. Özçelik, gelen indirimle birlikte talepte süregelen artış üzerine artan malzeme fiyatları nedeniyle yeni ürünlerin piyasaya zamlı çıktığını söyledi.

ZAM YAPAN TEŞHİR EDİLSİN

Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, “Mobilyada KDV indirimi var, bunun fiyatlara yüzde 10 indirim olarak yansıması gerekiyor. ‘Maliyet yükseldi’ gibi sözlere aldanmayın. Fırsatçılık her sektörde var” diye konuştu. Ahmet Güleç, “Mobilyada maliyeti artıracak herhangi bir gelişme yaşanmadı. Zam yapanları teşhir edelim” dedi.

0