Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın ikinci enflasyon raporunu açıklıyor.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın ikinci enflasyon raporunu açıklıyor.
Başçı, ”İlk çeyrek küresel finansal piyasalarda oynaklığın devam ettiği bir dönem oldu. Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımları zayıf seyretti. Küresel büyüme zayfı seyretmeye devam etti. İlk çeyrekte döviz kuru oynaklıklarının arttığı gözlendi.
Avrupa’da büyüme hala zayıf seyrediyor. Küresel piyasalarda yaşanan oynaklığın da etkilerini Türkiye’de de gözlemledik. Bu dönemin türkiye ekonomisi açısından çeşitli fırsatlar ve zorluklar barındırdığını düşünüyoruz.
Düşük uzun vadeli faizleri ekonomi açısından destekleyici unsur olarak görüyoruz. dış borç vadelerinin uzatılmasının finansal istikrarı güçlendireceğini düşünüyoruz. Euro/Dolar paritesinde aşırı oynaklığın ihracatımız açısından bir zorluk oluşturduğunu düşünüyoruz. Çekirdek enflasyon göstergelerinde iyileşme eğilimi ilk çeyrekte sürdü. Gıda enflasyondaki yüksek seyir ise tüketici enflasyonundaki düşüşü geciktiren en temel gelişme oldu. Enflasyonda düşüş sürecinin devam edeceğini tahmin ediyoruz.
İlk çeyrekte iktisadi faaliyette hem iç hem de dış talepte ivme kaybı olacağını düşünüyoruz.İlk çeyrekte finansal olmayan kesime açılan krediler ılımlı seyrini sürdürdü. Kredilerin yıllık büyümesinde kısa vadede bir miktar artış beklesek de ana eğilimde ivmelenme olmayacağını, makul büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. Çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde ilk çeyrekte kayda değer iyileşme gördük.
Petrol fiyatlarının artışı ile enerjiden gelen olumlu etki bir miktar sınırlandı. Gıda enflasyonunda önemli bir düşüş alanı bulunduğunu değerlendiriyoruz. Tüketici enflasyonundaki yavaşlamanın yılın ikinci yarısında devam edeceğini düşünüyoruz.Gıda fiyatları yukarı yönde risk oluşturmaya devam ediyor. İlk çeyrek verileri iktisadi faaliyette zayıf bir görünüme işaret ediyor.
Büyümeye tarımdan önemli bir katkı gelmesini bekliyoruz. Cari açıkta iyileşme sürecinin 2015 yılında devam edeceğini düşünüyoruz. İhracatın ithalatı karşılama oranında önemli bir iyileşme yaşandığını görüyoruz. ” diye konuştu.
0