Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, 22 Temmuz’dan bu yana piyasaların normal işleyişine döndüğünü ve bu tarihten itibaren ilave bir tedbir alma ihtiyacı duymadıklarını belirtti.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından, 22 Temmuz’dan bu yana piyasaların normal işleyişine döndüğünü ve bu tarihten itibaren ilave bir tedbir alma ihtiyacı duymadıklarını belirterek, “Piyasaları yakından izlemeye devam ediyoruz. Herhangi bir kanunsuz işlem tespit edersek gereğini yaparız.” dedi.
Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz gecesi TBMM’yi bombalayan, halkın üstüne tankları süren, alçak bir girişim yaşandığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, hükümet ve milletin kararlı duruşu ile bu badirenin kısa sürede atlatıldığını söyledi.
Darbe girişiminden sonraki ilk 4 iş gününde sermaye piyasasında aşağı doğru bir hareket gözlemlense de hafta bitmeden piyasalarda güvenin hızlı bir şekilde tesis edildiğini belirten Ertaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İhanet çetesinin halkımızın güvenini sarsmak için piyasalarda artçı girişimler yapma ihtimali üzerine yoğunlaştık, ilave tedbirler açıkladık. Bu kapsamda aracı kuruluşların yurt içinde ve dışındaki yatırımcılara gönderilen tüm raporlarında gerçek durumun objektif olarak yatırımcılara iletilmesi, ülkemiz ekonomisine, devlet mekanizmasına zarar verecek, terör örgütünün işine gelebilecek herhangi bir yalan yanlış habere yer verilmemesi konusunda bilgilendirmede bulunduk. Açığa satışları yakından izlediğimizi, kuralsız işlem tespit edersek gereğini yapacağımızı, hem yatırımcılarımıza hem de aracı kurumlarımıza duyurduk. Kamuoyunu ve küresel yatırımcılarımızı acele karar vermemeleri, Türkiye’nin makroekonomik göstergelerini takip etmeleri ve piyasalarımızın çok kısa sürede toparlanacağı konusunda yüz yüze ve medyamız aracılığıyla sıklıkla bilgilendirdik. Hamdolsun yanılmadık, hafta bitmeden normalleşme adımlarına geçtik.”
’55 ŞİRKET KENDİ HİSSESİNİ ALDI’
Vahdettin Ertaş, bu süreçte gerek yerli gerekse yabancı basında çok olumlu karşılanan şirketlere kendi hisselerini alma konusunda kolaylık sağlayan kararı aldıklarını ve uygulamayı hemen başlattıklarını, 55 şirketin bu karardan yararlandığını, alımlar yaptığını ve yapmaya devam ettiğini bildirdi.
22 Temmuz’dan bu yana piyasaların normal işleyişine döndüğünü ifade eden Ertaş, şunları kaydetti:
“Bu tarihten itibaren ilave bir tedbir alma ihtiyacı duymadık. Ancak piyasaları yakından izlemeye devam ediyoruz. Herhangi bir kanunsuz işlem tespit edersek gereğini yaparız. 18 Temmuz sonrası küresel yatırımcıların ülkemize güveninde herhangi bir azalma gerçekleşmemiş, gün içi hisseden bonoya, bonodan mevduata, repoya kısa süreli geçişler olsa da kimse Türkiye’den ayrılmamış, ülkemize olan güven daha da artmıştır. 18 Temmuz sonrası Türkiye’ye gelen portföy yatırımları toplamda artmış, döviz rezervimiz yükselmiş, yurt içi yatırımcılarımız ve şirketlerimiz hem dövizlerini bozdurup kendi parasına hem de sermaye piyasalarına sahip çıkmıştır.”
‘TÜRKİYE VARLIK FONU, ORTA VADEDE CARİ AÇIĞIMIZIN DÜŞMESİNE DESTEK OLACAK’
SPK Başkanı Ertaş, kurulacak Türkiye Varlık Fonu’nun, ülke ekonomisinin gelecekteki performansı için son derece önemli olduğunu, yatırım, istihdam ve tasarrufların artmasına katkı sağlayacağını, kamu kaynaklarının verimli kullanılmasına önemli destek oluşturacağını ifade ederken, başlangıçta kamunun çeşitli varlıkları ve gelirlerinin aktarılmasıyla oluşturulan bu fonların zaman geçtikçe kendi gelirlerini oluşturarak ülkenin zenginliğine önemli katkıda bulunduğunu anlattı.
Kurulacak fonun hızla büyüyerek Türkiye sermaye piyasalarının hem arz hem de talep yönünün güçlenmesine, piyasaların istikrarlı çalışmasına ve derinliğinin artmasına da çok önemli destek olacağını vurgulayan Ertaş, Türkiye’nin 2 önemli kaynağı bulunduğunu, bunlardan birinin genç ve dinamik, yaş ortalaması 28,5 olan insan kaynağı, diğerinin ise çok değerli gayrimenkul ve altyapı stoku olduğunu bildirdi.
Ertaş, şöyle devam etti:
“İkisi bir araya geldiğinde ülkemizde oluşturulacak fonun kısa sürede milyar dolarlara ulaşması mümkündür. Özellikle ülkemiz son 15 yılda köprüler, havaalanları, otoyollar, hızlı tren hatları ve enerji santralleri gibi çok sayıda her biri milyar dolarlık projeleri tamamladı, bir kısmı yapım aşamasında. Buna ilaveten, büyük şehirlerimiz başta olmak üzere AVM’ler, kentsel dönüşüm projeleri ve modern sitelerle gayrimenkul stokunu hem artırdı hem de niteliğini, kalitesini yükseltti. Kurulacak fon, bu değerlerin likiditasyonuna imkan sağlayacağı gibi, elde edilecek kaynaklarla yeni projelerin finansmanına da önemli katkı sağlayacak, orta vadede cari açığımızın daha da aşağı düşmesine destek olacaktır.”
Fonun Türkiye para ve sermaye piyasalarına yapacağı katkının da çok önemli olacağını vurgulayan Ertaş, “Bu katkıyı en çok piyasalarda volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde döviz, para ve sermaye piyasalarımızda stabilizasyonu sağlayarak verecek, yeni ve çok güçlü bir oyuncu olarak piyasalarımızda milli bir duruşla yer alacak, yatırımcılarımıza daha güvenli bir ortam tesis edecektir.” dedi.
Fonun hayata geçirilmesinin Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında çok önemli bir kilometre taşı olmasını da öngördüklerini ifade eden Ertaş, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde biriken 56 milyar lira, İşsizlik Fonu’nda biriken 100 milyar lira gibi Türkiye Varlık Fonu’nun da kısa sürede hızla büyüyerek Türkiye’nin zenginliği ve refah seviyesinin daha da artırılmasına katkı sağlayacağını vurguladı.
0