BOE faiz oranını 7 yıllık aranın ardından ilk kez düşürürken, paranın musluğunu da iyice açtı. İngiltere Merkez Bankası’nın kararı sonrasında sterlin çakıldı..

İngiltere Merkez Bankası (BOE), faiz oranını 7 yıllık aranın ardından ilk kez düşürdü. BOE, faizoranını yüzde 0.50’den yüzde 0.25’e çekerken, Varlık Alım Programını da sürpriz bir şekilde yükselterek 375 milyar sterlinden 435 milyar sterline çıkardı. Bir başka deyişle İngiltere Merkez Bankası paranın musluğunu açtı.

STERLİN ÇAKILDI!

Karar öncesi 1.3316 seviyesinde bulunan GBP/USD paritesi 1.3200 seviyesinde işlem görürken, 4.0294 seviyesinde bulunan GBPTRY paritesi karar sonrası 3.99 civarında bulunuyor.

İngiltere Merkez Bankası’nın kararını Paranın Uzmanları değerlendirdi.

KAPİTALFX ARAŞTIRMA UZMANI ve YAZAR ENVER ERKAN:

İLK PROAKTİF POLİTİKA ADIMI…

“İngiltere Merkez Bankası (BoE), Ağustos ayı MPC toplantısında yüzde 0,50 olan politika faizini 25baz puan indirerek yüzde 0,25 seviyesine getirdi. Banka, aylık varlık alım miktarını da 375 milyar GBP’den 435 milyar GBY’ye yükseltti. Faiz indirim hamlesi piyasa beklentilerine paralel, ancak varlık alım miktarının artırılması ihtimali biraz daha düşük görülüyordu.

Banka elbette bu hamlesini 23 Haziran’da gerçekleşen AB oylamasından sonra bozulan ekonomik görünüm ve tahminlere dayandırmaktadır. Temmuz ayına ilişkin öncü göstergeler pre-Brexit – post-Brexit dönemi arasında ciddi farklar ortaya koymuştur. Tabii tek bir ayın veri setiyle buna tam olarak karar vermek olanaksız. Ancak BoE’nin son derece proaktif davrandığını belirtmek gerekir.

Yeni varlık alım planının ayrıntılarına bakacak olursak; hükümet tahvili alım miktarı 60 milyar GBP artırıldı ve 6 aylık süre öngörüldü. Bunun yanı sıra; BoE finansal kesim dışında ve yatırımyapılabilir kredi notuna sahip şirketlerin tahvillerini de alacak. Bu miktar da şu anda 10 milyar GBP olarak belirlendi ve 18 aylık bir program süresi öngörüldü.

Vadelerine göre GBP SONIA getirilerinin 1 hafta öncesine göre kıyaslaması görülmektedir. SONIA getirileri 1 hafta öncesine göre daha düşük görünmektedir.

İngiltere’nin AB’den hangi model ile çıkacağı belirsizliğini korumaktadır. Bu nedenden dolayı ekonomik göstergelerdeki bozulmayı analiz etmek için elde yeterli veri serisi olmamasına rağmen henüz geleceğe yönelik görüntünün flu olması en azından para politikası bacağında daha aktif olmaları gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Banka büyüme ve enflasyon tahminlerini de revize etti ve özellikle 2017 yılı büyümesinin oldukça yüksek bir oranda aşağı revize edilmesi dikkat çekti. Buna göre İngiltere ekonomisi 2017’de yüzde 0,8, 2018’de ise yüzde 1,8 büyüyecek. BoE’nin önceki tahminleri 2017 ve 2018 için yüzde 2,3 seviyesindeydi. Özellikle işletme yatırımlarının Brexit sonrası dönemde azalacak olması İngiltere ekonomisinin kayda değer şekilde yavaşlamasına neden olacak.

Brexit sonrasında GBP’nin zayıflaması ise bir anlamda İngiltere’nin enflasyon ithal etmesine yol açacak. Bu bağlamda enflasyon beklentilerinin de yükseldiğini görmekteyiz. Bankanın beklentileri orta vadede enflasyonun yüzde 2 hedefinin altına gelmeyeceği yönünde. Bunun en önemli nedeni GBP’nin uzun süre görece olarak zayıf kalması olacaktır.”

ALB FOREX ARAŞTIRMA UZMANI ve UZMANPARA YAZARI RIDVAN BAŞTÜRK:

Haziran ayı içerisinde yapılan referandumdan sürpriz bir şekilde Brexit kararının çıkması küresel piyasalarda şok etkisi yaratmıştı. Bu süreçle birlikte büyük merkez bankaları piyasayı destekleyici önlemler alma çabası içerisine girerken, küresel büyüme tahminleri de aşağı yönlü revize edilmişti. İngiltere’den özellikle son gelen imalat PMI verisi tarihi düşük seviyelere gerilerken, ekonomiye olan güven endekslerinde de düşüşler söz konusuydu.

VARLIK ALIM PROGRAMINDA DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYORDU

Bu aşamada İngiltere Merkez Bankası’nın alacağı aksiyonlara ilişkin beklentiler oluştu. Piyasalar İngiltere MB’den yüzde 0.50 olan faiz oranını 25 baz puan indirmesini beklerken, 375 milyar sterlinlik mevcut varlık alım programında ise bir değişiklik beklemiyordu. İngiltere MB, beklentiler dahilinde faizi 25 baz puan indirdi. Bu 2009 yılından bu yana yapılan ilk faiz indirimi oldu. Ancak banka beklentilerin aksine varlık alım miktarını 60 milyar sterlin artırarak 435 milyar sterline çıkardı.

Gelen bu kararın ardından sterlinde değer kayıpları etkili olurken İngiltere 10 yıllık hazine tahvillerinde ise sert düşüşler görüldü.

Alınan bu kararın Brexit sonrası oluşan olumsuz havayı dağıtmak ve ekonomiye destek vermek amacıyla yapıldığını söyleyebiliriz. Ve alınan bu kararın makro verilere yansımasını görmek için bir süre beklemek gerekecektir. Özellikle enflasyon ve büyüme kanadında toparlanma gelmemesi durumunda ilerleyen dönemlerde İngiltere Merkez Bankası’ndan tekrar bir faiz indirimi veya varlık alım miktarını artırma beklentileri oluşabilir. Bu beklentiler de sterlin üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir. Makro verilerde toparlanma geldiği sürece ise bu beklentilerde azalma ve akabinde sterlinde toparlanma hareketleri görülebilir.”

0