IMF’nin büyüme tahminini yüzde 100 arttırması ardından konuyla ilgili Uzmanpara.com’a açıklamada bulunan ekonomistler kararın zamanlamasına dikkat çekerken IMF’nin 2018 yılı büyümesinde de ilerleyen zamanda yukarı yönde revizeye gidebileceğine dikkat çekiyor.
İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu
“IMF’nin 2018 yılı öngörüsü de düşük kalabilir”
“IMF’nin bu revizyonunu normal karşılıyorum. Aslında IMF revizyon yapmakta çok geç kalmış görünüyor. Son açıklanan büyüme verileri ile önceki tahmini olan %2.5 olan büyüme tahminin revizyona ihtiyacı zaten vardı. IMF normal olanı yapmış görünüyor. Burada önemli iki konu var. İlki 2018 yılı için büyümesini %3.3’den %3.5’e yükseltiyor. Eğer doğru adımlar atılırsa IMF’nin 2018 yılı öngörüsü de düşük kalabilir ve tekrar revize yapabilir. Ancak iyimserliğini gelecek yıl içinde koruması olumlu. Bir diğeri ise cari açık oranını bu yıl ve gelecek yıl için %4.6 seviyesinde tutuyor. Üstelik büyüme ortamında ve global fon akışlarına yönelik yavaşlama beklentisi olmasına karşın. Cari açık beklentisini daha olumlu karşılıyorum.”
Stratejist Cüneyt Paksoy
“En pozitif revizenin Türkiye için yapılması da oldukça önemli”
“Genelde muhafazakar tahminleri ile tanınan ve özellikle gelişen ülkelere mesafeli yaklaşan IMF’in bu oldukça pozitif tahmin ve bir bakıma revizesini hem içerik hem zamanlama açısından önemli buluyorum. Büyüme hedefini 2017 için %2.5 ‘tan %5.1 çıkarması ve 2018 için %3.3’ten %3.5’e çekmesi; yeni revize edilen Orta Vadeli Program hedefi olan %5.5’e yaklaşılması IMF için Türkiye ekonomisinin dinamiklerine güven anlamında önemli bir ek adım. Raporun içeriğinde diğer ülkeler arasında en pozitif revizenin Türkiye için yapılması da oldukça önemli. Zamanlaması açısından mevcut durumda ABD ile yaşanan siyasi gerilime denk gelmesi de önemli bir pozitif faktör olmakta. Nitekim IMF’den gelen pozitif revize sonrası gösterge tahvil faizleri ve Dolar-TL tarafında gerileme yaşanırken BİST tarafında ise bir tepki yükselişini gözlemledik. ABD ile yaşanan siyasi gerilim süreci devam ettikçe ara ara negatif fiyatlama riski masada kalacak olsa da IMF’den gelen bu pozitif revize hem içerik hem zamanlama açısından yabancı algısının şekillenmesi adına da önemli olacaktır. Gerilim sona erme sinyalleri verdikçe bu tarz pozitif raporların fiyatlama tepkisi de daha güçlü olabilir.”
Global Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk
“Hükümetin uyguladığı teşvikler ve kredi garanti fonunun katkısı önemli”
“IMF’nin genel itibariyle dünya ekonomilerinde büyüme tahminini revize ettiğini görüyoruz. Zaten bir süredir Avrupa ve ABD ekonomilerinde toparlanma mevcut. Yurtiçinde ise güçlü bir büyüme var. Burada özellikle yılın ilk yarısında hükümetin uyguladığı teşvikler ve kredi garanti fonunun katkısı önemliydi. Yine öncül verilere baktığımızda büyüme momentumunun yılın ikinci yarısında da devam edeceğini ön görebiliriz. Ancak enflasyon beklentilerinde yukarı yönlü revizeler nispeten olumsuz. Kurda yaşanan son gelişmeler yıl sonunda enflasyonun tek hanelere inmesini zorlaştıracak bir unsur olabilir. Yine de büyüme tahminlerinde yapılan yukarı yönlü revizeleri olumlu buluyoruz. TL cinsi varlıklardaki hareket ise hafta başındaki sert satışa bir tepki olarak nitelendirilebilir. Jeopolitik riskler ve ABD ile yaşanan kriz normalleşirse hareketlerin devamı da beklenebilir. Ancak Fed’in faiz artırımına ilişkin beklentilerin arttığı bu süreçte Cuma günü güçlü gelebilecek olan enflasyon verileri bu pozitif fiyatlamaları sınırlayıcı etkide bulunabilir.”
0