2017 yılının başında kripto paralardaki sert hareketler, para biriminin yılın ikinci döneminde hangi yöne doğru gideceği sorularını beraberinde getirdi.

2017 yılının başında kripto paralardaki sert hareketler, para biriminin yılın ikinci döneminde hangi yöne doğru gideceği sorularını beraberinde getirdi.

Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesine 11 Haziran’da ulaştı ve sonraki günlerde 27% değer kaybetti. Bitcoin, geçtiğimiz üç ayın fiyatını ikiden fazlasına katladıktan sonra yılın ilk yarısını 2.436,7 dolardan kapattı.

Bitcoin’in hızlı yükselişinin en büyük sebeplerinden biri Asya’daki talebin artışıydı. Nisan ayının başlarında, Japonya’da Bitcoin’in yasal bir para birimi olarak tanınmasına ve büyük satıcıların da Bitcoin’i ödeme metodu olarak kullanmaya başlamasına sebep olan yeni yasalar yürürlüğe girdi.

İşlem kapasitesinin azalması ve ticaret hacminin artmasının etkisiyle geliştiricilerin ve işletmecilerin bu dijital para biriminin kapasitesini nasıl artıracakları ile ilgili düşüncelerinin arasındaki kaygılar Bitcoin’i baskı altına soktu. Sonuç olarak Bitcoin, ayrı parçalara bölünebilir.

Bu soruna yönelik yeni tekliflerin bu yılın sonlarına doğru faaliyete geçirilmesi bekleniyor. Teklif, Bitcoin’in ağındaki işleme kapasitesini (fork olarak da bilinir) artırabilir veya Hard fork ve Soft fork gibi iki farklı versiyona bölebilir.

Para birimindeki olası bölünmeye yönelik korkular yatırımcının Bitcoin talebini yavaşlattı ve daha yeni alternatif bir para birimi olan Ethereum’a olan talebi arttırdı.

sifreli paralar yilinin ikinci yarisinda nereye gidiyor?

ETHEREUM’UN YÜKSELİŞİ

Ethereum, sert bir şekilde değer kaybetmeden önce 11 Haziran’da 419,3 dolarla rekor kırdı ve çeyreği 260,52 dolarla kapattı.

2015 yılında ortaya çıkarılan Ethereum, Business Insider’a göre, Bitcoin’den sonra piyasa kapitalizasyonunun en büyük para birimi oldu.

Bitcoin’in piyasa değeri yaklaşık 41 milyar dolar, Ethereum’un toplam değeri ise yaklaşık 26 milyar dolar.

Ancak Bitcoin ve Ethereum arasında bazı temel farklılıklar var. Bunlardan bazıları, bir para aktarma işleminin tamamlama süresi gibi teknik farklılıklar, fakat en önemlisi para birimlerinin ne amaçla kullanılacağı.

Bitcoin, itibarî paraya karşı alternatif ortaya çıkarıldı; tamamen dijital bir para birimi. Öte yandan Ethereum geliştiricileri, konumlarını, bazılarının akıllı sözleşmeler dediği eşler arası sözleşmeye olanak sağlayan, işleyen bir platformda kurdular. Basitleştirilmiş açıklama: Alıcılar ve satıcılar için her türlü seviyedeki Ethereum para aktarımları, işlem koşullarının yerine getirilmesi ile birlikte ödemenin aynı anda gerçekleştirilmesini sağlar.

Bitcoin ve Ethereum kripto paralar olarak rekabet ederken aslında doğrudan rekabetçi olmamaları gerekir.

Goldman Sachs yorumladı: “BITCOIN 14.000 TL’yi görebilir”

BLOCKCHAİN TEKNOLOJİSİ

Son yıllarda, kripto paralara olan ilgi, onların altında yatan teknolojiye yani Blockchain’e doğru yön değiştiriyor. Potansiyel olarak, bu durum finansal dünyada dijital para birimlerinin kendilerinden daha büyük bir devrime neden olabilir.

Bir Blockchain, internette bilgisayar ağı tarafından muhafaza edilen, blok halinde saklanan, dağıtılmış bir finansal hareket defteridir.

Bir bloktaki verinin, ağdaki bütün izleyen bloklar değiştirilmeden değiştirilemeyeceği bilinir. Bu yılın Mayıs ayında, küresel finansal teknoloji birliği R3, Blockchain’in merkezindeki dağıtılmış finansal hareket defteri teknolojisini geliştirme uygulamalarını finanse etmek için 107 milyon dolar ayırdı.

Bankalar, işlemleri kendi başına doğrulayan ve takip eden teknolojinin kendilerine, uluslararası ödemeler ve ticaret anlaşması gibi karmaşık ve maliyetli uygulamalarını azaltmada yardımcı olacağını umuyorlar.

COİN ARZI GENİŞLEMEYE DEVAM EDİYOR

2017’nin ikinci yarısında Bitcoin ve Ethereum fiyatlarının yeni coin tanıtımlarıyla (ICO) bulması bekleniyor. ICO, kitlesel fonlama ve dijital paraların halka arzını içeren ve Blockchain teknolojisi ile oluşturan bir tanımdır.

Ethereum’un geliştirilmesi bir ICO ile başladı. Blockchain’e olan spekülatör isteğinin hızlı bir şekilde genişlemesiyle birlikte Bitcoin ve Ethereum fiyatları, fonların sağlanmasıyla birlikte yükseldi.

BİTCOİN VE ETHEREUM’UN ÖTESİ 

Litecoin ve Ripple, Ethereum gelmeden önce uzun süredir iki numaralı ve üç numaralı kripto paralar olarak görünüyordu.

Son yıllarda Ripple, piyasa değeri olarak Litecoin’i geride bıraktı ve Bitcoin ile Ethereum’dan sonra 3 numaralı kripto para oldu.

Bitcoin ve Ethereum gibi Ripple ve Litecoin’in de farklı amaçları var.

Ripple, güvenli bir ödeme yöntemi ve UBS ile Santander gibi bankalar tarafından kullanılıyor. Ripple, madencilik yapılabilecek bir para değil, yani Ripple merkezileştirilmiş ve sadece uygun teknolojiye erişimi olan ve bilgi sahibi olan temsilciler veya sahibi tarafından yapılabiliyor.

Litecoin ise Bitcoin benzeri bir para birimi. Teknik olarak daha gelişmiş olan bu para biriminde para aktarımları daha hızlı gerçekleşiyor ve darboğazlar azalıyor.

Günlük bazda kripto paraların volatilitesi yatırımcılar tarafından kontrol edilmeye devam edecek. Kesin olan bir şey var: 20%’lik sert çakılmalar ve aynı şekilde birkaç dakika içinde gerçekleşen sert yükselişler, o bölgenin geride kaldığına işaret etmemektedir.

Son verilere göre şu anda 800’den fazla kripto para birimi mevcut. Bunların içinde MarxCoin, PonziCoin, SelfieCoin ve PutinCoin gibi olağandışı isimlere sahip olanlar da var. Bu yüzden “balon” ihtimali şu anda ortada.

Geçtiğimiz birkaç ay içinde bu para birimlerinde sert hareketler gerçekleşti. Örnek olarak SelfieCoin, Haziran başına 0,000002 dolardan işlem görüyorken şu anda 0,00026 dolara yükseldi. Bu rakamlar garip görünebilir ancak bir ay içinde 1.300% oranında bir artışı temsil ediyor. PonziCoin ise Mart ayında 0,0014 dolardan 0,087 dolara yükseldi. Bu da 6250% oranında artış anlamına geliyor.

Bu tür inanılmaz kazançların olasılığı sebebiyle şu anda kripto para birimlerine olan talep artıyor ve bu sektördeki fiyatları yukarı taşıyor.

ETF’LER VE YATIRIM FONU ADAPTASYONU

Böyle kâr oranlarından bahsedince fon yönetim grupları ve şirketlerinde bu sektöre girmek için fırsat kolluyor olmaları da şaşırtıcı olmuyor.

Grayscale’s Bitcoin Investment Trust (OTC:GBTC) isimli şirket kendisini “Bitcoin fiyatlarından değer elde etmek için halka açık şekilde menkul yatırımı yapan şirket” olarak tanımlıyor. ETF, BTC/USD ile karşılaştırılmasından dolayı tam olarak Bitcoin performansını yansıtmıyor. Fon, Mayıs ayında sıra dışı getiriler elde etti. Bitcoin 72% yükselirken fon 248% değer kazandı. 2017’nin başından beri ise ETF 199% yükselirken Bitcoin 129% yükseldi.

Bu yıl 10 Mart’ta yayınlanan bir karara göre ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Tyler ve Cameron Winklevoss’un Batz BZX borsasında, Winklevoss Bitcoin ETF’ini listeleme teklifini reddetti. Aynı zamanda SEC, Winklevoss teklifinin reddedilmesinin sebebi olarak sahtekarlık ihtimaline dair risk olduğunu bildirdi.

24 Mart’ta Bats, reddedilmenin incelenmesi için bir dilekçe verdi. Bir ay sonra SEC, Bats’in talebini tekrar gözden geçireceğini belirtti. Potansiyel Bitcoin yatırımcıları, SEC kararının geri çevrilip çevrilmeyeceğine dair kararı merakla bekliyor. Bitcoin fiyatları, inceleme kararının ardından yükselmişti. CNBC’ye göre onaylanması için yüksek bir ihtimal var.

Geçtiğimiz ay İsviçre Merkezli Crypto Fund AG, Kripto Para Fonu oluşturma planlarını duyurdu. Fonun kripto para endeksini temel alması bekleniyor ve Bitcoin, Ethereum, Ripple ve diğer sağlam temelli para birimlerine yatırımı içermesi öngörülüyor. Fon’un 2017’nin 4. Çeyreğinde sunulması bekleniyor.

KRİPTO PARA TEMELLERİ

Yatırım fonu tanınmasıyla birlikte kripto paraların fiyatlarını ikinci yarıda destekleyebilecek çeşitli temel faktörler mevcut. Hükümetlerin dijital paraları tanımalarıyla ve bazı sanal talebinin yükselmesi ve yasallaşmasıyla birlikte destek buldu. Japonya, Bitcoin’i geçerli para birimi saymaya karar verdikten sonra değer kazandı.

Fonun tanınmasının ardından sanal para birimleri değer kazanarak değer kazandı. Günümüzde sanal para birimlerine olan talep artıyor ancak birçok kişi para birimlerinin altında işlerin nasıl işlediğini biliyor. Günlük hayatta kripto paralara olan talebin artmasıyla birlikte değerleri de yükselecektir.

Son olarak Bitcoin, Ethereum ve diğer para birimleri, düzenleyici kurumlara bağlı olmaması ve federal hükümetler ile merkez bankalarından bağımsız olmaları sebebiyle savaş ve benzeri dönemlerde tercih edilebileceği için “afet hedge’i” olarak tanımlanmaktadır. Para birimindeki volatilitenin yüksek olması güvenli liman olmasını engellemektedir.

Bazıları geniş çaplı artışı ve hükümetin güvenilir görüşleri olmamasının para birimlerinin üzerinde yük oluşturabileceğini düşünebilir. Para birimlerindeki yüksek volatilite, “dijital para birimi” ortamının vahşi batıya dönmesine sebep oldu. (Investing.com)

0