Dolar/TL 3.4998 seviyesini, euro/TL ise 3.7162 seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırdı.
Dolar ve euro’da tansiyon yeniden yükseldi. Güne 3.4290/3.4323 seviyesinden başlayan dolar/TL ilerleyen saatlerde hareketlendi. Kur, OPEC kararı Başbakan Yıldırım’ın Anayasa değişikliği teklifini haftaya Meclis’e sunacaklarını belirtmesinin ardından şimdiye kadarki en yüksek seviye olan 3.4998’i görerek rekor kırdı. Dolar saat 17.34 itibari ile bankalararası piyasada 3.4980 seviyesinden işlem gördü.
Dün akşam saatlerinde OPEC kararı ile yönünü yukarı çeviren dolar/TL, 3.4395’e kadar yükseldikten sonra günü 3.43 civarında tamamlamıştı.
EURODAN TARİHİ REKOR
Euro/TL 3,63 seviyelerinden yükselişe geçerek 3,7162 seviyesini görerek rekor kırdı. Kur, saat 17.34 itibari ile 3.7096 seviyesinden işlem gördü.
DOLARDA YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK Mİ?
KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Anayasa değişikliği ile ilgili görüşmelerden sonra ortak yapılan basın açıklamasında; Başbakan Binali Yıldırım’ın iki ifadesi önemliydi. Cumhurbaşkanı’nın eğer seçilirse partisiyle ilişiğinin kesilmeyeceği ve Meclis görüşmeleri sonlandığında 60 gün içinde referandumun gerçekleşecek olması. AK Parti ve MHP büyük ölçüde mutabakata varmış görünüyor, tasarının kısa sürede Meclis’e gelmesiyle beraber referandum sürecinin de hızlanması beklenebilir” dedi.
Siyasal sisteme ilişkin haber akışının TRY’de baskıyı artırdığını bellrten Erkan, “Bugün USTRY paritesinin 3,4874 ile tarihinin en yüksek seviyesini gördüğünü gözlemliyoruz. EURTRY 3,7050’de; %50 USD, %50 EUR’dan oluşan TRY sepeti de 3,59 seviyesi ile zirve yapmıştır. Uluslararası faktörlerde değişiklik beklememekteyiz, USD’nin küresel olarak konumu yakın gelecekte güçlü kalmaya devam edecektir. Ancak iç kırılganlık faktörleri itibariyle TRY’nin az tercih edildiği bugünkü eğilimden anlaşılabilmektedir. Bu çerçevede USDTRY kurunda da 3,50 üzerini beklemeyi sürdürüyoruz” şeklinde söyledi. KapitalFX Araştırma Uzmanı Erkan şöyle devam etti:
“Borsa İstanbul’da da satışların derinleştiğini gözlemliyoruz. Bankalar %1,5 üzerinde değer kaybederken, sanayi hisselerindeki satış %2,2’nin üzerindedir. Özellikle kur oynaklığının artmasıyla beraber döviz açık pozisyonu olan şirketlerin bilanço riskleri artmaktadır. Kur oynaklığının reel sektöre olumsuz etkisi biraz daha gözle görülür şekilde hissedilebilir. Risk göstergeleri ve bozulan enflasyon beklentileri tahvil faizlerinde yansımıştır. Gösterge tahvil faizi %10,67 seviyesinde, aynı zamanda 10 yıllık faizden daha hızlı yükselmektedir ve getiri eğrisinin görünümü bozulmaktadır.
Sabah lokal haber akışında; Başbakan Binali Yıldırım TRY’nin negatif ayrıştığının doğru olduğunu belirterek piyasa dalgalanmasının Donald Trump’ın ABD Başkanı olacağı 20 Ocak 2017 tarihine kadar süreceğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem de TRY’deki baskının Ocak’tan sonra azalacağını belirtti.
ABD faktörü (Trump, Fed, ABD faizleri) ve yükselen petrol fiyatları tek başına etkili olmasa da, kırılganlık faktörleri TRY’yi küresel haber akışına en duyarlı para birimleri arasında birinci sıraya koymaktadır. Gözlemlediğimiz GOÜ para birimleri içinde TRY, USD’ye karşı günlük bazda %1,26 değer kaybetmiştir. Bu görüntü ile beraber TRY, BRL ile beraber GOÜ grubunda negatif ayrışan iki para biriminden biri olarak dikkat çekmektedir”
0