Aviva Investors Makro Strateji Başkanı Diebel, “Dolar haricinde uluslararası ticarette başka para birimlerinin kullanılması uzun dönemde gerçekleşecek. Özellikle de yuanın gelecek yıllarda kullanımının artacağını düşünüyorum” dedi

University of Maryland Robert H. Smith Business School öğretim üyesi Prof. Peter Morici, Çin’deki ekonomik gelişimle beraber yuanın ticarette çok daha etkili olacağını belirterek, bu nedenle söz konusu para biriminin uzun vadede uluslararası ticarette daha fazla kullanılacağını söyledi.

Uluslararası rezerv para birimi olma özelliği taşıyan dolar, küresel ticaretteki kullanımıyla da öne çıkarken, son dönemde diğer para birimleri karşısında yükselişi ticaretteki kullanımının azalacağına ilişkin beklentileri de gündeme getirdi.

Uzmanlar, her ne kadar doların uluslararası ticarette diğer para birimlerine karşı üstün olduğunu ve bu durumun kısa vadede değişmeyeceğini söylese de yükselen bir güç olarak Çin’in yerel para biriminin, uzun vadede dolara rakip olacağını dile getiriyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan University of Maryland Robert H. Smith Business School Profesörü Peter Morici, dolardaki güçlenmenin, doların uluslararası ticaretteki konumu ve rezerv para birimi özelliğiyle ilgili uzun vadeli trendden bağımsız olduğunu ifade etti.

ABD ekonomisinin şu anda nispeten güçlü konumda bulunduğunu belirten Morici, “Uzun vadede yuan uluslararası ticarette daha fazla kullanılacak. Çünkü Çin’deki ekonomik gelişimle beraber yuan ticarette çok daha etkili olacak. Ancak Çin rejimi, yerel para birimi yuanı, uzun vadeli rezerv para birimi olarak kullanılması konusunda güvenilmez yapıyor” değerlendirmesini yaptı.

“Küresel ticaret çok sayıda para birimiyle çeşitlenmeye başladı”

Aviva Investors Makro Strateji Başkanı Charles Diebel de doların emtia fiyatlarındaki düşüşten dolayı, ticari para birimi olarak kullanımının azalacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

Doların hala güçlü bir rezerv para birimi olduğunu vurgulayan Diebel, ancak uluslararası ticarette dolar dışında çeşitlenmeye karar kılındığını ve bunun yıllardır süregelen bir durum olduğunu ifade etti.

Diebel, dolar haricinde uluslararası ticarette başka para birimlerinin kullanılmasının uzun dönemde gerçekleşeceğini kaydederek, “Özellikle de yuanın gelecek yıllarda kullanımının artacağını düşünüyorum. Çin işlemlerinde yuan da dahil geniş ölçüde farklı para birimleri kullanıyor. Dolar da emtiaların dolar cinsinden fiyatlanması göz önüne alındığında anahtar nitelikte olmayı sürdürüyor. Fakat gerçek şu ki küresel ticaret çok sayıda para birimiyle çeşitlenmeye başladı” diye konuştu.

“Güçlenen dolar Amerikan ihracatçıların rekabet yeteneğini etkiliyor”

Rabobank Döviz Başstratejisti Jane Foley ise güçlenen doların Amerikan ihracatçılarının rekabet yeteneğini etkilediğine ilişkin sinyallerin olduğuna işaret ederek, buna karşın avrodaki zayıflığın arttığını da söyledi.

Aynı zamanda dolar cinsinden ifade edilen birçok emtia için talebin zayıfladığını aktaran Foley, “Dolayısıyla, bu yıl dolar bazında ticarete giren mallarda bir yavaşlama görülebilir. Bununla birlikte, yakın zamanda doların uygulanabilir bir alternatif yok. ABD, yakın zamanda dünyanın birincil rezerv para birimi olarak kalmayı sürdürecek” şeklinde konuştu.

Foley, Euro Bölgesi’nin krizin etkilerinden arınması durumunda, euronun zamanla küresel rezerv para birimi rolüne sahip olması yönünde artan şansının bulunduğunu belirterek, bunun zamanla gerçekleşeceğini ve piyasalarda belirgin bir fiyat hareketi yaratmayacağını dile getirdi.

“Çin ekonomisinin güçlenmesi, yuanın dolara karşı ilgi kazanması anlamına gelir”

yuanJaponya’da bulunan Mizuho Bank’ın FX Stratejisti Wei Liang Chang, ABD’nin dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olduğunu ve dünyanın geri kalanıyla geniş ticari bağlantılarının bulunduğunu belirterek, “Bu nedenle doların döviz ticaretindeki egemenliğinin, gelecek 5-10 yıl içinde değişeceğini düşünmüyorum” dedi.

Petrol gibi ana emtia fiyatlarının değerinin dolarla belirlenmeye devam ettiğine dikkati çeken Chang, şunları söyledi:

“Bu faktörler üzerinde doların yükselişinin herhangi bir etkisi yok. Çünkü bu faaliyetler dolar yükselse de devam edecek ve dolayısıyla doların uluslararası ticaretteki kullanımı desteklenecek. Bununla birlikte, Çinliler yuanın ticari işlemlerde doların kullanımını paylaşması konusunda istekli olmuş ve bunu teşvik etmişlerdir. Ayrıca, stratejik sebeplerden dolayı yuanın profilini artırıcı faaliyetlerde bulunmuşlardır. Bu da doların gelecekte ticarette kullanımının daha az olacağı tartışmalarının ana sebebi.

Bana göre; Çin finansal piyasalarının ne serbest ne de AB piyasaları gibi likit olmadıkları göz önüne alındığında, yuanın doların uluslararası ticaretteki rolüne rakip olmaya başlaması için gidecek uzun bir yolu var. Ancak, Çin ekonomisinin güçlenmesi, yuanın dolara karşı ilgi kazanması anlamına gelir.”

0

BUGÜNKÜ son DOVIZ fiyatları → ( 16 Kasım 2024 )
SaatSatışAlış
ABD Doları 23:5934,446534,4229
Euro 23:5936,303236,2785
İngiliz Sterlini 23:5943,455943,4247
İsviçre Frangı 23:5938,786738,7471
Suudi Arabistan Riyali 23:569,18009,1342