SPK’nın temmuz’da 6 ay işlem yasağı verdiği Hasan Meşe isimli kişi, Twitter’den önce ‘Yarın saat 11’de yeni AR-GE fırından çıkıyor’ ardından ‘Hayalleri olan uyumaz’ twitleri attıktan sonra ‘… 6 ay buradayız’ diye yazdı. Hisse tavan yaptı. SPK açıklamasında manipülatörlerin önce düşük fiyattan hisse topladıklarını sonra bu hisseyi fiyatı artacak spekülasyonu yaparak küçük yatırımcıya yüksek fiyattan sattıklarını açıklamıştı.

Borsaya yeni gelen 400 bini aşkın küçük yatırımcı dolandırıcıların iştahını öyle kabarttı ki Sermaye Piyasası Kurulu’nun verdiği cezalar bile bunları durduramıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun temmuz ayında 6 ay işlem yasağı verdiği Hasan Meşe isimli kişi dün bu kez de sosyal medya platformu Twitter’den bir holding hissesi ile ilgili paylaşım yaptıktan sonra bu hisse yüzde 10 yükselerek tavan oldu.

PARMAKTAN SONRA

Daha önce yatırımcılara yeni aldığı pahalı Mercedes otomobil ile hava atıp onları tavlamaya çalışan Meşe, SPK’nın yasağına aldırmadan Twitter’den önce ‘Yarın saat 11’de yeni AR-GE fırından çıkıyor’ ardından ‘Hayalleri olan uyumaz’ twitleri attı.

Bu sırada aynı ‘Bul karayı al parayı’ oyununda olduğu gibi Meşe’yle birlikte hareket eden dolandırıcılar da sürekli bu kişiyi överek başka hangi hissede pozisyon almaları gerektiğini sordular. Beklentiyi artıran Meşe dün ‘… 6 ay buradayız’ diye yazdı.

Tabii bu yazıdan sonra hisseye saldıran küçük yatırımcılar sadece adı geçen holding değil gruba bağlı diğer hisseleri tavan yaptırdı. Holding hissesi yüzde 10 değer kazanarak 1 liranın üzerine çıktı.

TAKTİK AYNI: ÖNCE ALIYORLAR, SATACAKLARI ZAMAN PROPAGANDA YAPIYORLAR

SPK’nin işlem yasağı koyduğu kişilerin hisse alım satımı yasak olduğu için başkaları adına alım satım yaptıkları biliniyor.

SPK açıklamasında manipülatörlerin önce düşük fiyattan hisse topladıklarını sonra bu hisseyi yükselecek ve çok para kazanacaksınız spekülasyonu yaparak küçük yatırımcıya yüksek fiyattan sattıklarını örneklerle ortaya koymuştu.

SPK, bir kişinin ‘bu hissenin fiyatı artacak’ dediğinde elindeki hisseyi size yüksek fiyattan satma anacı güttüğünü rakamlar ve belgelerle ortaya koymuş, bu durumu tespit ettiklerini ifade etmişti.”

SPK’dan manipule eden 38 internet sitesine erişim engeli!

BORSA’da güvenlik hamlesi! SPK tedbirleri artırıyor

SPK’nın DOLANDIRICILIK İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASINI HATIRLATALIM

Sermaye Piyasası Kurulu’nun Basın Açıklaması —

Kurulumuzca yapılan gözetim ve denetim faaliyetleri neticesinde, Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecraları ile Whatsapp, Telegram v.b. iletişim sistemlerinde oluşturulan üyelik bazlı gruplar üzerinden, aralarında haklarında daha önce Kurulumuz tarafından piyasa dolandırıcılığı, güveni kötüye kullanma suçu dâhil pek çok suç fiilinden dolayı suç duyurusunda bulunulmuş ve işlem yasağı getirilmiş kişilerin de bulunduğu, Kurulumuzca yetkilendirilmiş yatırım danışmanlığı ve benzeri sermaye piyasası faaliyeti izni olmayan kişi veya kişilerce, yatırımcıların yönlendirilerek mağdur edilmeye yönelik eylemlerin devam ettiği görülmektedir.

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun “Piyasa Dolandırıcılığı” başlıklı 107’nci maddesinde işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı ve bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı suçları düzenlenmiştir. Anılan düzenlemeler uyarınca, “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler” ile “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan” kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlanmıştır.

Kurulumuzca yapılan incelemelerde;

– Sosyal medya mecraları veya iletişim sistemleri üzerinde oluşturulan kapalı grupları kurarak yatırımcıları yönlendiren şahısların, grup içerisinde paya oluşturdukları talep sayesinde sahip oldukları payları satarak menfaat temin etme amacını taşıdığı,

– Gruplar içerisinde yatırımcıları yönlendirenlerin “al” yönünde verdiği tavsiye ile eş anlı olarak kendilerinin veya ilişkili olduğu kişilerin sahip olduğu payları sattıkları,

– Böylelikle, gruplar içerisinde yatırımcıları yönlendirenlerin yüksek fiyatlardan ellerindeki payları grupların içindeki yatırımcılara satarak menfaat temin ederken yatırımcıları zarara uğrattığı görülmekte olup, bahsedilen nitelikte faaliyetlerde bulunan kişilere itibar edilmemesi önem arz etmektedir.

Bu çerçevede;

– Paylara ilişkin olarak sosyal medya ve iletişim sistemleri üzerinden yapılan telkinlerin ve yatırım tavsiyelerinin, belirli bir grup tarafından gerçekleştirilen piyasayı dolandırıcı işlemlere hizmet etme amacını taşıyabileceği,

– Sosyal medya ve iletişim sistemleri üzerinden yaptıkları paylaşımlarla yatırımcıları yönlendiren şahısların, aslında kendi pay satışlarına veya alışlarına talep/arz oluşturma çabasında olabileceği,

– Söz konusu gruplara dâhil olan yatırımcıların, bu grupları yönlendiren kişiler tarafından işlenen suçlara iştirak kapsamında sorumluluklarının doğabileceği,

– Piyasa koşullarını değerlendirerek yatırımlarını yönlendirme konusunda yeterli bilgi ve tecrübesi olmayan yatırımcıların, Kurulumuz düzenlemeleri uyarınca yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği konusunda yetki belgesi almış kuruluşlarla sözleşme yaparak, yatırım kararlarını profesyonel kişilerin yardımıyla almalarında fayda görüldüğü hususlarının da yatırımcılara bir kez daha hatırlatılmasında fayda görülmektedir.

hususlarının da yatırımcılara bir kez daha hatırlatılmasında fayda görülmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. (SPK)

 

1