MB Başkanı Başçı, “Siyasetçiler, gazeteciler, herkes para politikasını eleştirebilir. Biz tamamen şeffaf ve özerk bir merkez bankasıyız.” açıklamasında bulundu

basci: herkes para politikasini elestirebilirTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, “Siyasetçiler, gazeteciler, herkes para politikasını eleştirebilir. Siyasetçilerin merkez bankasını, para politikasını eleştirmesi doğal. Biz tamamen şeffaf ve özerk bir merkez bankasıyız.” açıklamasında bulundu.

Başkan Başçı konuşmasında;

  • . Enflasyondaki düşüşün Haziran ayı verisinden itibaren başlayacağının tahmin edildiğini,
  • · Kredi büyüme hızının %15 seviyesine yaklaştığını,
  • · Cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini,
  • · Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın büyüme hızının yüzde 4’e yakın seyrettiğini,
  • · Türkiye’de sağlıklı bir finans sektörünün ve izlenmekte olan ihtiyatlı makroekonomik politikaların sürdürülebilir büyümeye katkı yapmaya devam ettiğini

vurguladı.

Bloomberg tarafından Haydarpaşa Garı’nda düzenlenen “Geleceğin Şehirleri Forumu: New York’tan İstanbul’a Mega Şehirler ve Finansal Merkezler Paneli”nde konuşan Başçı, Türkiye’nin fiyat istikrarı açısından dezenflasyon sürecinden geçtiğini belirterek, “Enflasyondaki düşüşün haziran ayı verisinden itibaren başlayacağını tahmin ediyoruz” ifadesini kullandı.

Kredi büyümesinin sürdürülebilir seviyelerde olması gerektiğine dikkati çeken Başçı, kredi büyüme hızının yüzde 15 seviyesine yaklaştığını ve cari işlemler açığındaki iyileşmenin devam etmesini beklediğini söyledi.

Başçı, dünyanın şu anki bulunduğu şartlar göz önüne alındığı ve Çin’in yüzde 7 büyüdüğü bir ortamda Türkiye’nin yüzde 4’ün üzerindeki büyümesinin iyi olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de sağlıklı bir finans sektörü ve izlenen ihtiyatlı makroekonomik politikalar, sürdürülebilir büyümeye katkı yapmaya devam ediyor” diye konuştu.

Pazarlamanın 4 unsurunun dışında bankacılar için 5. bir unsurunun olduğunu ifade eden Başçı, “Bu da basiretli ve temkinli olmaktır. Bankacılarımız geçmişten çok önemli dersler çıkarttıkları için çok temkinli davranıyor. Bunun da ötesinde temkinli olmak gerekirse makro ihtiyati tedbirler devreye sokuyoruz” dedi.

İstanbul’un dünyanın en önemli ve güzel finans merkezi olmasının mümkün olduğunu ve bunun sürdürülebilirlikle sağlanabileceğini belirten Başçı, şöyle devam etti:

“Pazartesi günü Konya’da olacağım ve orası Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin kenti. ABD’de Rumi olarak tanınıyor ve en çok satan aşk şiirleri kitabı da Rumi’nin. Rumi ebedi aşktan bahseder. Ebedi aşk her zaman sürdürülebilirlikle ilgilidir. Geçici güzellik ‘güzelliktir’ ama gerçek güzellik istiyorsanız sürdürülebilir olması gerekmektedir. İstanbul’u bu anlamda dünyanın en güzel finans merkezi yapabiliriz.”

Erdem Başçı, “Merkez Bankası’nın bağımsızlığının tartışıldığına” ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:

“Halihazırda biz hem hukuken hem fiilen bağımsız ve şeffaf bir şekilde çalışmaktayız. Pek çok ülkede bunları birlikte bulmak kolay değildir. Merkez Bankası her zaman Hükümetin maliye politikasında temkinli davranmasını tavsiye etmiştir. Benzer şekilde Hükümet üyeleri de Merkez Bankası’na eleştiri ve tavsiyede bulunabilmektedir. Türkiye’de iş adamları, gazeteciler ve köşe yazarları para politikasını rahatlıkla eleştirebilmektedirler. Herkes görüşlerini belirtebilir. Bu alanda tam bir şeffaflık söz konudur. Merkez Bankası ise enflasyonu düşürmek için gerekli tedbirleri Para Politikası Kurulu’nda (PPK) alır. Biz herkesi duyarız ve dinleriz. Söylediklerini dikkate alırız. Eğer parasal aktarım mekanizmamızda ele almadığımız bir husus varsa bunu ele alırız ve 7 üyemizle birlikte en doğru kararı vermeye gayret ederiz.

Merkez Bankası’nın bağımsızlığını halka sorduğunuz zaman bunun normal bir prosedür olduğunu ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunda en ufak bir şüpheleri olmadığını söylerler. Uluslararası finans piyasası ve medya için de bu böyle olmalıdır. Bizdeki şeffaflığı dünyada başka yerde pek bulamazsınız. Bu güçlü olan noktamızdır. Türkiye’de Merkez Bankası maliye politikası hakkındaki görüşlerini Hükümet üyeleri de para politikası hakkındaki görüşlerini açıkça ifade edebilmektedir. Bu ifadeleri karşılıklı olarak kullanmak sorun değil hatta sağlıklı bir şeydir.”

0