Galatasaray 304 milyon TL’ye çıkan vergi borcunu 19 milyon TL’ye kadar indirdi, BJK 210 milyon liralık borcunu yapılandırdı, Fenerbahçe affa giren rakamı açıklamamayı tercih ediyor.

Hafta sonu Galatasaray Mali Kongresi’nde Başkan Dursun Özbek’in vergi borcunu 304 milyondan 19 milyon liraya indirdiğini açıklaması Türkiye’de en sorunlu alanlardan biri olan futbol kulüplerinin vergisine yeniden dikkati çekti. Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre Başkan Dursun Özbek’in kendi marifetiymiş gibi gösterdiği olay aslında tüm şirketlerin yararlandığı Maliye Bakanlığı Merkezi Uzlaşma Komisyonu kararlarıyla tüm vatandaşların yararlandığı vergi barışı ile kulübün vergi borçlarının indirilmesinden başka bir şey değil.

Öncelikle şunu söyleyelim; Galatasaray’da tutarın yüksek görünmesinin ana nedeni ceza ve faizin çok yüksek olması. Kulübün vergi anapara asıl borcu 90 milyon lira düzeyindeydi. Buna 109 milyon lira ceza ve 105 milyon da faiz eklenince borç 304 milyon lirayı geçmiş. Maliye uzlaşmasında veya vergi barışında ceza silindiğinde faiz de düştüğü için geçmişe dönük faizler ortadan kalkıyor.

Özellikle kulübün halka açık Sportif AŞ ile Futbol AŞ’yi birleştirmesi sırasında yaptığı işlemleri Maliye’nin yanlış bulup kestiği cezaların 75 milyon lirayı bulması, toplamın şişmesini sağlayan asıl etken olarak karşımıza çıkıyor. Diğer kulüplerde birleşme işlemi kaynaklı bir yanlış olmadığı için ceza da kesilmediği biliniyor. Başkanın, üyelere kulübün menfaati doğrultusunda büyük bir iş başarmış havası vermek için açıkladığı vergi indirimini, vergi barışı nedeniyle hemen hemen tüm şirketler ve bu arada vatandaşlar da aldı.

3 buyuklerin hepsi devletle baristi!8.5 MİLYON KİŞİ YARARLANDI

Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından ocak ayında yapılan açıklamaya göre çıkarılan torba yasayla getirilen vergi barışı sayesinde 8.5 milyon vatandaş af için başvurdu ve bu kişilerin yaklaşık 80 milyar liralık vergi borcu yapılandırıldı. Yine binlerce şirketin hem matrah artırımı hem de verginin aslı hariç cezalarında indirime gidildi. Sadece 3 büyük kulüp değil 450 futbol kulübü de aftan yararlanarak vergi aslı olarak 375 milyon lirayı yapılandırdı.

76 MİLYON TL VERGİ VE CEZA ŞİRKET BİRLEŞMESİNDEN

Mali tablolarda Galatasaray Sportif’in 1 Haziran 2010-31 Mayıs 2011 ve 1 Haziran 2011-31 Mayıs 2012 özel hesap dönemlerine ait hesaplarının “Damga Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Kurumlar Vergisi Tevkifatı” kapsamında Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişleri tarafından incelendiği ve inceleme kapsamında İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nca 54 milyon 340 bin TL tutarında vergi aslı ve 69 milyon 247 bin TL tutarında vergi ziyaı cezası olmak üzere toplam 123 milyon 588 bin TL tutarında tarhiyat yapıldığı ifade ediliyor.

Ayrıca 2010 yılında Galatasaray Sportif ile devralma yoluyla birleşmiş olan Galatasaray Spor ve Futbol İşletmeciliği’nin 2009 ve 2010 yılları tam kapsamlı incelemeye tabi tutulduğu ve inceleme sonucunda 2009 ve 2010 yılına ilişkin Beyoğlu Vergi Dairesi Başkanlığı’nca 29 milyon 307 bin TL tutarında vergi aslı ve 29 milyon 307 bin TL de vergi ziyaı cezası aldığı belirtiliyor.

Aynı olayla ilgili olarak kulübün aldığı bir başka ceza da Mecidiyeköy Vergi Dairesi Başkanlığı’nca kesilmiş. Bunların tutarı ise 6.9 milyon TL vergi aslı ve 10.4 milyon TL tutarında vergi ziyaı cezası olmak üzere toplam 75.9 milyon TL tutarında tarhiyat yapıldığı ifade ediliyor.

BJK 210 MİLYONU BARIŞTIRMIŞ FENER İSE SIR GİBİ SAKLIYOR

Galatasaray kesilen cezaların haksız olarak yazıldığından yola çıkarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Merkezi Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı’na uzlaşma başvuruları yapmış. 28 Temmuz 2016’da sonuçlanan uzlaşmaya göre kulübün borcu 19.9 milyon liraya indirilmiş.

Bu rakam ise vergi barışı sonucu TÜFE enflasyonu baz alınıp 72 ay taksitlendirildiği için faiziyle birlikte 27 milyon lira olarak ödenecek. Beşiktaş’ın ise yine vergi kanunları gereğince ödemediği vergiler nedeniyle toplam 210 milyon lira civarında bir borcu yapılanmaya soktuğu öğrenildi. Fenerbehçe de vergi yapılandırmasından yararlandı.

Ancak ne Beşiktaş ne de Fenerbahçe KAP’a veya başka bir platforma vergi yapılandırmasıyla ilgili bir açıklama yapmadı. Fenerbahçe Yatırımcı İlişkileri Bölümü, yapılandırılan tutarın Galatasaray ve Beşiktaş’tan daha düşük olduğunu söylüyor ancak tutarı adeta sır gibi saklıyor.

ASGARİ ÜCRETLİ İLE AYNI VERGİ ORANINA TABİLER

Futbolun vergisinde asıl haksızlık, milyon dolar gelir elde eden futbolcuların vergi oranının yüzde 15 yani 1404 lira maaş alan asgari ücretli ile aynı olmasında ortaya çıkıyor. Kulüpler bu vergiyi yasa gereği üstlenmiş durumda. Kulüplerin affa girdiği vergi ise genellikle bilet satış ve diğer faaliyetlerden elde ettiği gelir nedeniyle ödemesi gereken KDV ve kurumlar vergisinden oluşuyor.

Tabii ödenmeyen verginin bir kısmı da yüzde 15 gibi Avrupa’da en düşük gelir futbolcu vergisinden oluşuyor. Futbolcu vergisini yüzde 35’e çıkaran yeni Gelir Vergisi Yasası ise bir türlü Meclis’ten geçmiyor. Avrupa’da futbolcuların vergisinde en düşük vergiyi yüzde 10 ile Bulgaristan alıyor, Litvanya ise Türkiye ile ikinciliği paylaşıyor.

2