Yeni yıl başladı. Hepimize rastgele. 2015 yılına damga vuran Dolar, 2016’da ben burdayım demeye devam ediyor. Faiz artırımı süreci başladı. Bundan sonra fiyatlanacak, diğer adımların ne şiddette ve ne düzeyde olacağı…
Daha şimdiden 2016’da daha sert fiyatlamaların olacağı belli. Hatta 2015 filmin fragmanıydı. Asıl filmin giriş kısmı şimdi başlıyor…
Kafalarda ve dillerde bir çok senaryo var. Soruların önünü alamıyoruz.
2016’da başrollerde, Çin ve ABD olacak. Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, Türkiye Merkez Bankası ise, biraz daha arka planda kalacak. Ancak Çin ve ABD ekonomileri ne zaman kendini biraz unuttursa, diğer MB’lerin hamleleri devreye girecek. Her an tetikte kalmakta fayda var.
Sorular da şöyle…
Çin yeni bir devalüasyon kararı alır mı? Alabilir.
ECB’den ek parasal genişleme önlemi gelecek mi? Gelebilir.
Dolar/TL 3.30.. yok yok hatta 3.70 olacak mı? Bu konjoktür bunu destekliyor. Ancak 3.70’e çıkarsa şaşırırım.
Euro/TL 3.40’ları görebilir mi? Görebilir.
EURUSD malüm… 1 Euro, 1 Dolar olur mu? Neden olmasın.
Savaş çıkacak diyorlar. Altın alalım mı? Biraz daha dip olası duruyor. Beklemekte fayda var.
Petrol’de hedef 25 Dolar mı? Yoksa 60 Dolar mı? Önce 25 sonra 60 Dolar
Ne olacak bu Japonya ekonomisinin hali ? Karın tokluğuna çalışan tüketicilerin cebinde akrep var. Normaldir. Ek önlem şart!
Türkiye faiz artıracak mı? Artıracak
FED’in ikinci faiz adımı Ocak ayında mı? Mart ayında mı? Mart daha uygun gibi…
Sorular, sorular, sorular… Bana göre hepsi kehanet. Nostradamus misali kehanetleri ortaya atmak kolay ama yanıtlamak zor.
Çin yeni bir devalüasyon kararı alır mı?
Çin’den gelecek bu haftaki TÜFE, haftaya gelecek büyüme rakamları önemli olacaktır. Eğer büyüme de yüzde 7 altında hedef tutturalamazsa, yeni bir büyük hamle PBOC tarafından geleceğe benziyor. En çok FED rahatsız olacaktır. FED 2015 yılı sonuna doğru, Çin’i biraz hasır altına aldı. Ancak 2016 yılına da güçlü başlayan Dolar, yeni bir Çin müdahalesiyle birlikte daha da güçlü hale gelebilir. FED bunu sorun olarak algılayacaktır.
ECB’den ek parasal genişleme önlemi gelecek mi?
Euro bölgesi enflasyonu istenilen düzeyde değil. Draghi’nin 2015 Aralık ayı toplantısında aldığı kararla Euro’suna sahip çıktı. Ancak Almanya ve Avrupa enflasyonunda istenileni bulamayan Draghi, 2016 ortasına doğru iyice köşeye sıkışacaktır. Petrolde düşüş devam ederken, sıkıntılı süreç Avrupa’yı daha da esir alacağa benziyor.
Dolar/TL 3.30.. Yok yok hatta 3.70 olacak mı?
Dolar/TL Ocak ayının başında 3.00’e tekrar döndü. Beklenilen kadar gelen FED faiz artırımı gelişmekte olan ülkeleri başta korkutmadı ancak, herkes ek önleme giderken, Türkiye hali hazırda beklemeye devam ediyor. Sadeleştirme politiasıyla gündemi meşgul eden TCMB’nin gerçek bir müdahalede bulunması şart. Müdahalede bulunmadığı sürece, baskılara maruz kaldığına dair fiyatlamalar devam edecektir. Faiz artırımından gelebilecek kayıp, kurun bu denli yükselişinden çok olmayacaktır. Fiyat tahmini zor ama 3.00’lerin üzerinde kur görmemiz oldukça normal.
Euro/TL 3.40’ları görebilir mi?
Euro için 3.40 olası görünüyor. Zaten yakın zamanda da bunu gördük. Daha yüksekleri hedeflememizin sebepleri arasında Avrupa’da malum zorlu şartların etkisinin devam etmesi yatıyor. Ek bir parasal genişleme önlemi gelirse, EURTRY’de sınırlı bir yükseliş olabilir. Şuanki konjonktür TL’nin aleyhine devam ediyor.
EURUSD malum… 1 Euro, 1 Dolar olur mu?
2015 Senaryosu… 2016’da geçerli. Olabilir. Teknik olarak görüntü bunu destekliyor.
Savaş çıkabilir… Altın alalım mı?
2016 yılına gerilim dolu bir başlangıç yaptık. Arabistan-İran arası yaşanan jeoplitik riskler Altın fiyatlarını bir nebze toparlıyor. Ayrıca Kuzey Kore’nin yaramaz çocuğu Kim Jong-Un’un bazı tehlikeli deneyleri, küresel riskleri artıran unsurlar arasında yer alıyor. Ancak bu durum kalıcılı olacak mı ? Şuan için öyle görünmüyor. Gerilim fiyatlaması tam olarak piyasalara yansımadı. Hem görüntü itibariyle FED’in faiz artırımına dair yankılar daha yeni başladı. Eğer Dolar2ın egemenliği devam ederse, Altında yeni bir dip bekleyebiliriz. Alım fırsatımı bunu o dip seviyeyi gördükten sonra değerlendirmekte fayda var. Görünüş dip seviyesine daha ulaşmadığı yönünde. Ayrıca Çin ekonomisinde toparlanma daha görülmedi. Önemli bir emtia tüketicisi olan Çin’de altın talebinin artması toparlanmanın öncüsü olacaktır. Orta-uzun vadeli yükseliş beklenebilir.
Petrol’de hedef 20 Dolar mı? Yoksa 60 Dolar mı?
2015 yılını petrol savaşlarıyla bitirdik. 2016 yılında da aynı hızla devam ediyoruz. Arabistan ve İran gerginliği arası fiyatlama da şuan petrolü toparlayamadı. Ancak arz fazlasına dair yaptırımlar ilerleyen dönemlerde söz konusu olabilir. İran’dan gelen çağrılar var. Arabistan’da ekonomik sıkıntılar görülmeye başladı. 20 Dolar senaryosu doğru olabilir. Geri çekilmelerde 35 Dolar’ın altında devam edebilir ancak küresel talebin uzun vadeli göstergede toparlanacağını düşünüyorum. Yoksa çoğu petrol ihraçcısı ülke iflas bayrağını çekecek.
Türkiye faiz artıracak mı?
Kısa vadeli kura müdahelenin şuan faiz artırımı yolundan geçeceğini düşünüyoruz. 2016 yılı sonuna doğru faizler yüzde 10’ların üzerine çıkabilir.
FED’in ikinci faiz adımı Ocak ayında mı? Mart ayında mı?
Ocak ayı şuan için erken olacaktır. Ocak ayına kadar önümüzde çok büyük bir veri akışı olmayacak. Bir istihdam bir enflasyon ve büyüme açıklanacak. FED ilk artırımın yansımalarını görmek isteyecektir. Mart ayına kadar ki süreç FED için daha önemli olacaktır. FED bundan sonraki adımlarında daha temkinli hareket edecektir yoksa tüm başta gözetttiği dengeler kolaylıkla bozulabilir. Bu temkinli politika ancak olumlu veriler sayesinde şahinleşebilir. Olası FOMC tarihlerine dair tabloda aşağıdaki gibidir.
FOMC toplantı tarihleri
- Ocak 26-27
- Mart 15-16*
- Nisan 26-27
- Haziran 14-15*
- Temmuz 26-27
- Ekim 20-21*
- Kasım 1-2
- Aralık 13-14*
Gökhan Özkan
IşıkFX Araştırma Uzmanı
0